tisdag 27 juli 2021

 Naturens ordning

Varför finns det rovdjur och parasiter?

Många gånger har jag funderat på varför Gud har låtit rovdjur och parasiter uppstå. Visst, Adams fall innebar att hela skapelsen lades under förgängelse, men varför dessa uttryck för förgängelsen?


Så slog det mig att tillståndet i den fysiska världen återspeglar tillståndet i den andliga världen. Gud talar ju ofta genom förebilder. Så är t ex Gamla testamentet är fullt av förebilder på kommande händelser. Våra drömmar,  fyllda av symboliska bilder, är också ett språk som Gud skapat åt oss. Ofta missar vi moderna människor sådana budskap, eftersom vi inte är tränade att förstå dem.

I den andliga världen finns "rovdjur". Enligt 1 Petr 5:8 går djävulen omkring som ett rytande lejon och söker vem han kan uppsluka. De demoner som Jesus befriade människor från var parasiter som levde ut sina perversa lustar på sina plågade offer. Och samma rovdrift och parasiterande är vi ännu i dag utsatta för. Luftens härsmakt (Ef 2:2) styr i stor utsträckning livet på jorden. Den andliga dimensionen råder över den fysiska. Detta återspeglas - avbildas - i naturens ekosystem.

När Jesus kommer tillbaka och upprättar sitt tusenåriga fridsrike ska Satan fängslas, och med honom naturligtvis även hans underlydande rovdjur och parasiter, de onda andarna (Upp 20:2). Då kommer naturen att förändras så att den återspeglar detta nya andliga tillstånd över jorden. Lejon ska äta gräs liksom oxar, skriver Jesaja, människan ska uppnå åldrar som kan jämföras med dem man uppnådde före syndafloden och bönhörelsen ska bli omedelbar (Jes 65:17-25). Det blir nämligen inte längre någon kamp mot de andemakter i himlarymderna som står emot oss när vi ber (Dan 10:13). Guds närvaro kommer att vara påtaglig över hela jorden. Ändå är detta bara en partiell upprättelse av skapelsen, eftersom döden ännu kommer att finnas kvar, om än uppskjuten till högre ålder.

Församlingen är kallad att råda över mörkrets rike (Luk 10:19). För att vi ska kunna råda på jorden i enlighet med den kallelse vi fick - först i skapelsen, och sedan genom Jesus Kristus i förnyat förtroende - måste vi lära oss de andliga lagar som styr livet på jorden och tillämpa dem. Som Kristi kropp ska vi vara skickade att lägga Satan och alla omständigheter som inte stämmer med Guds vilja under våra fötter. Detta var vad Jesus gjorde under sitt jordeliv. Han kunde göra detta för att det inte fanns något i honom där Satan hade ett fäste (Joh 14:30). Enligt Joh 16:11 är denna världens furste nu dömd. Det innebär att vi fått auktoritet över honom och alla hans verk. Vi är kallade att råda i liv och rättfärdighet.

Församlingen måste vakna och ta sin uppgift på allvar. Vi kommer att ha en nyckelroll när jordens klimat förändras genom den globala uppvärmningen. Trots att denna är orsakad av människan, innebär det inte att vi ska stå maktlösa. Liksom Jesus hade makt över stormen på Gennesarets sjö, har vi också makt över vädret. Vi kan befalla regn att komma när det blir torka och regn att upphöra när det blir översvämning. Vi har inte sämre auktoritet än profeten Elia, som kunde befalla både torka och regn att komma. För även om människan orsakat naturkatastroferna, styrs detaljerna i dess manifestationer av den andliga världen. Om vi lär oss att penetrera denna och liksom kunna se in i den andliga världen, kommer vi att kunna regera där. En förutsättning för att detta ska kunna ske är att vi är i samklang med Herren själv, för Herren sade att vi skulle få vadhelst vi ber om ifall vi förblir i honom (Joh 15:7). Detta tillstånd är också innebörden i att be och befalla i Jesu namn. Enligt hebreiskt idiom handlar man i någons namn om man är i fullständig harmoni med den personen.

peter@vingarden.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar